top of page

Ambulante begeleiding bij eetproblemen

Bij ambulante begeleiding voor eetproblematiek richten we ons op het ondersteunen van cliënten in hun dagelijks leven terwijl ze thuis blijven wonen. Onze aanpak is kleinschalig, persoonlijk en afgestemd op de unieke behoeften van elke cliënt. Dit is hoe wij te werk gaan:

Onze visie op eetproblematiek

Wij benaderen eetproblematiek niet als een op zichzelf staande stoornis die alleen om eten draait, maar als een copingmechanisme dat dient als wegwijzer naar onderliggende behoeften en emoties. In plaats van te vechten tegen het eetprobleem, werken we samen met de cliënt om te begrijpen wat de eetproblematiek ons probeert te vertellen. Deze benadering helpt de cliënt zichzelf beter te begrijpen en meer grip te krijgen op haar leven. Wij geloven dat dit gedrag vaak een uiting is van diepere overtuigingen, ervaringen en emoties. Daarom kijken we naar het volledige plaatje van wie je bent en wat je nodig hebt om een leven te creëren waarin je zelf de regie hebt. Onze focus is voornamelijk de onderliggende problematiek en triggers voor de eetproblematiek. We hebben echter ook oog voor het weer leren en durven eten en nemen dit ook mee in de begeleiding. We vinden het echter ook belangrijk dat er een psychiater en diëtist betrokken is bij dit proces en zij hierin leidend zijn.

2

Persoonlijke begeleiding

We besteden aandacht aan wat je in je leven hebt meegemaakt en welke overtuigingen je hebt ontwikkeld over jezelf. Dit kunnen grote of kleine (micro)trauma’s zijn, die soms je zelfbeeld en keuzes beïnvloeden zonder dat je je daarvan bewust bent. Door dit te onderzoeken, krijg je inzicht in jezelf en kun je stappen zetten om deze ervaringen te verwerken.

​

Om dit proces goed te begeleiden, werken we samen met specialisten die zich richten op trauma. Zij helpen je niet alleen om te verwerken wat je hebt meegemaakt, maar ook om een sterker gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen.

​

Identiteitsontwikkeling​

​

Veel van onze cliënten hebben niet geleerd om echt naar zichzelf te kijken en te ontdekken wat zij nodig hebben of wie ze willen zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van onze begeleiding. Samen gaan we op onderzoek uit:

  • Wie ben jij?

  • Wat vind je belangrijk en waar krijg jij energie van?

  • Hoe kun je een leven vormgeven waarin je keuzes maakt vanuit jouw eigen behoeften en verlangens?​

​

Concrete stappen in de praktijk

​

Identiteitsontwikkeling blijft niet alleen bij praten. We nemen ook concrete stappen die je helpen om meer vrijheid en regie te ervaren. Soms kan dat betekenen dat we samen dingen doen die je graag wilt, maar niet durft. Denk aan:

  • Het bezoeken van een festival

  • Nieuwe vrienden maken

  • Sociale vaardigheden oefenen

  • Activiteiten ondernemen die je uitdagen

​

Een leven waarin eten niet de regie heeft

​

Ons doel is om je te ondersteunen in het creëren van een leven waarin jij zélf kiest hoe je wilt leven, en waarin eten niet meer jouw keuzes of geluk bepaalt. Samen bouwen we aan een toekomst waarin je sterker staat en waarin je de tools hebt om voor het leven te kiezen – een leven dat écht bij jou past.

3

Systeemgerichte ondersteuning

We betrekken het gezin en andere belangrijke personen in het leven van de cliënt. Dit creëert een ondersteunende omgeving en helpt bij het doorbreken van patronen. Wij geloven dat het systeem een belangrijk onderdeel is van de begeleiding. Er is altijd een tweede hulpverlener die gezinshandelaar is, betrokken voor de oudergesprekken. 

4

Voorwaarden

Betrokken specialisten

​

We vragen betrokkenheid van specialisten die aanvullende ondersteuning kunnen bieden, zoals:

  • Diëtisten: We vragen altijd of er een diëtist betrokken kan worden. Deze kan helpen met zaken zoals een voedingsschema, maar ook met het ontwikkelen van een fijne relatie met voeding.

  • Psychiaters: In situaties waarin bijvoorbeeld medicatie een rol speelt, werken we samen met psychiaters om een goed afgestemd behandelplan te bieden.

 

Intake​

​

Voordat we starten met de begeleiding, voeren we altijd een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kijken we samen of wij de juiste hulp kunnen bieden binnen de grenzen die we ambulant kunnen bieden. We bespreken:

  • De uitdagingen waar je tegenaan loopt.

  • Wat je doelen en verwachtingen zijn.

  • Welke ondersteuning nodig is om je verder te helpen.

 

Als blijkt dat er andere hulp nodig is dan wat wij kunnen bieden, denken we graag mee over een passend alternatief.

​

​

​ 

bottom of page